MS revalidatie na een Stamceltransplantatie (aHSCT)

Hematopoietische stamceltransplantatie (aHSCT) bij MS

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centraal zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings-en uitvalsverschijnselen ontstaan.

Momenteel is in Nederland de reguliere behandeling met medicatie gericht op het afremmen van de ziekte, verminderen van aanvallen en het bestrijden van symptomen. Gezien het grillige ziektebeeld is er geen standaardbehandeling en voor sommige patiënten werken de medicijnen niet of nauwelijks.

Stamceltransplantatie maakt in Nederland voor MS geen onderdeel uit van de mogelijkheden waaruit gekozen kan worden als het over het behandelen van de ziekte gaat. In de afgelopen jaren hebben we veel mensen met MS naar het buitenland zien gaan om daar stamceltherapie te ondergaan. In veel Westerse landen wordt deze behandeling wel aangeboden voor MS-patiënten.

Uit verschillende onderzoeksresultaten blijkt dat een behandeling met zogeheten stamcellen zeer effectief kan zijn. Zo komt uit onderzoek naar voren dat maar liefst 85 procent van de patiënten drie jaar na de stamceltherapie niets meer merkt van de ziekte. Na zes jaar ligt dat aantal op ongeveer 65 procent, en na acht jaar ervaart 60 procent van de patiënten nog steeds geen symptomen. En mocht de ziekte daarna toch nog terugkeren, dan is het vaak in een mildere variant.

Stamceltransplantatie

Het doel van Stamceltransplantatie is het afweersysteem “resetten” zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan. In dit geval worden stamcellen uit het bloed gebruikt, deze kunnen verschillende type ontstekingscellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan echter geen organen of weefsels herstellen. aHSCT kan daarom permanente zenuwschade niet herstellen.

Behandeling

In het kort bestaat de behandeling met aHSCT uit drie stappen. Als eerste worden stamcellen uit het bloed of beenmerg van de patiënt gehaald en tijdelijk ingevroren. Ten tweede krijgt de patiënt chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het afweersysteem wordt uitgeschakeld. Tot slot krijgt de patiënt zijn eigen stamcellen terug via een infuus, hiermee wordt het afweersysteem weer opgebouwd.

Effectiviteit

Uit verschillende studies is naar voren gekomen dat de behandeling effectief is bij een groot deel van de mensen met MS. Deze groep bleef gedurende meerdere jaren vrij van ‘schubs’ en op MRI beelden werden geen nieuwe actieve laesies gevonden. Opmerkelijk is dat de behandeling kan leiden tot stabilisatie van de ziekte en bij sommige mensen zelfs tot het herstel van het functieverlies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geïnteresseerd? Neem direct contact op!

Velen gingen u voor:

review henny vissers - witte

Henny Vissers - Witte, Nederland

Voor alle lotgenoten, hoe triest de omstandigheden ook zijn, bij een bezoek aan de revalidatie kliniek in Moraira, kan je met samenwerking van dit fantastische therapeuten team, heel erg veel leren, in zowel fysiek als mentaal opzicht!
review jos jansen

Jos Jansen, Nederland

8 weken lang heb ik keihard getraind met de therapeuten. Resultaat is dat ik nu veel meer uithoudingsvermogen heb. Voel me ook véél beter. De gezonde lucht aan de Costa Blanca heeft ook goed meegeholpen.
review debbie

Debbie, Nederland

De dagelijkse beslommeringen kun je letterlijk thuis laten en je volledig op je herstel richten, zowel geestelijk als lichamelijk. Een geweldig concept en geweldige lieve mensen! Ik heb weer een doel en zie de toekomst weer een beetje zitten, deze was voor dit avontuur nul!
review Mildred May

Mildred May, Den Haag

Ik voelde me erg op mijn gemak door de lieve zorgzame therapeuten. Ook verbleef ik in een mooi appartement waar ik aan mijn rust toe kwam. Deze 6 weken hebben mij een stuk sterker en zekerder gemaakt.
review esther

Esther, Nederland

Vanaf het eerste moment dat mijn vrouw Esther in Spanje kwam tot en met het laatste is er super voor haar gezorgd. Zowel fysiek en geestelijk is er aan het herstel van Esther gewerkt en met succes! Wij hebben er geen moment spijt van gehad en zullen het echt iedereen aanraden!
review Klaas Jan Hindriks

Klaas Jan Hindriks - Buitenland Correspondent NOS, Nederland

Jullie organisatie en behandel centrum onderscheidt zich niet alleen door de medische kennis maar vooral door toewijding en de inspirerende ondersteuning van de uiterst ervaren medewerkers.